NEDERLANDSE VERENIGING VOOR ZELFREGIE EN HERSTEL

Náást goede zorg is het heel belangrijk dat er ruimte is voor maatschappelijk en persoonlijk herstel. Op je eigen tempo en in wederkerigheid met anderen. In het IZA is daarom één van de afspraken om te komen tot een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige steunpunten zoals zelfregie en herstelinitiatieven. De IZA-werkgroep formuleerde voor laagdrempelige steunpunten. Zelfregie en herstelinitiatieven geven vorm aan deze kenmerken. Graag delen we de komende tijd 10 voorbeelden van hoe zelfregie en herstelorganisaties dat doen.

Deze week lees je op deze pagina over kenmerk 4. Volgende week publiceren we de verhalen van alle 10 kenmerken in een mooie bundel.

Kenmerk 4: De ondersteuning krijgt vorm vanuit de behoeften van de mensen

Eén van onze leden, Steunpunt Zelfregie en Herstel, vertelt erover: “De vrouwengroep zelfregie en herstel is een mooi voorbeeld. Deze groep, door en voor vrouwen met een migratieachtergrond, is gestart vanuit een aantal vrouwen had contact met een ervaringsdeskundige van een zelfregie en herstelorganisatie in Utrecht. De vrouwen, die stuk voor stuk veel hebben meegemaakt, ontdekten dat ze met vergelijkbare vragen zaten en dat zij hun talenten in Nederland niet goed konden vormgeven.”

“In de groep is er ruimte om dagelijkse zorgen en vreugdes in het leven te bespreken. De onderwerpen zijn niet vooraf vastgelegd, maar komen vanuit de behoefte van de deelnemers. Ook taboe onderwerpen zijn bespreekbaar. Zo wordt er gesproken over overgangsklachten, worden er workshops gegeven over (de betekenis) van gezonde voeding, is er een EHBO cursus georganiseerd en worden er taallessen gegeven. Een enkele keer wordt er een gastspreker uitgenodigd of gaat de groep extern ergens op bezoek.”

Het eerste thema wat wij altijd bespreken is identiteit: “wie ben ik, wat kan ik doen, wat heb ik nodig.

“De vrouwengroep werkt als steungroep die hoop en support biedt en een brug weet te slaan tussen verschillende culturele opvattingen van mentale gezondheid. Het is de veilige en vrije ruimte waar zelfregie voorop staat.”

Tot nu hebben wij het nog niet echt over een stresscursus voor vrouwen gehad, want wij zien dat, het komt vanzelf. Eind van elke bijeenkomst evalueren wij, wat heeft het jou opgeleverd? Dan steunen wij elkaar.

“Ook voor mannen met een migratieachtergrond zijn er bij Steunpunt Zelfregie en Herstel in Utrecht groepen waarbij zelfregie en herstel centraal staan. De mannengroep is in tegenstelling tot de vrouwengroep meer gestructureerd, maar met evenveel ruimte voor eigen inbreng en invulling van het programma.”

Er is zeker ruimte voor lachen, voor tranen. Er is herkenning en erkenning: ‘heb jij dat ook!?’ Dan krijgen we van elkaar tips en leuke dingen. Wij zijn geen behandeling, maar wij herstellen wel.

Meer over de IZA: Landelijk netwerk van laagdrempelige steunpunten zoals zelfregie- en herstelinitiatieven!

In het IZA is afgesproken dat er een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige steunpunten zoals zelfregie- en herstelinitiatieven wordt gerealiseerd. Om deze afspraak mogelijk te maken is er een IZA-werkgroep met de VNG, Sociaal Werk Nederland, MIND, VWS, De Nederlandse GGZ, Valente en de Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel. De IZA-werkgroep biedt in bijgaand document informatie aan partijen in regio’s om laagdrempelige steunpunten in de transformatie-opgave van regio’s een plek te kunnen geven. De samenwerking van deze landelijke partijen op dit onderwerp is nieuw en we zijn er trots op dat het ons is gelukt om de verbinding te vinden in het belang van zelfregie en herstel voor inwoners!

 

 

Download:
Handvatten-netwerk-laagdrempelige-steunpunten-IZA.pdf

Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel

Bestuur:
Georgette Groutars (voorzitter)
Gerard de Roos (penningmeester)
Roel Suidgeest (secretaris)
Lori van Egmond
Petra van Buren

Directie:
Sonja Visser