Integraal Zorgakkoord (IZA)

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn onder andere afspraken gemaakt gericht op het verbeteren van de samenwerking tussen sociaal domein, de huisartsenzorg en de ggz. De gezamenlijke  opgave is om de ondersteuning en zorg voor mensen met psychische klachten, waaronder verslavingsproblematiek, en hun naasten, anders en beter te organiseren. Zodat we nu en in de toekomst kwalitatief goede ondersteuning en zorg kunnen blijven verlenen. Dit vraagt betere domeinoverstijgende samenwerking, passende ondersteuning en zorg en ook een stevige sociale basis: het steunend systeem rond de burger. Maar nog niet iedere inwoner kan nabij laagdrempelig terecht voor zelfregie en herstel.

10 kenmerken in de praktijk

Náást goede zorg is het heel belangrijk dat er ruimte is voor maatschappelijk en persoonlijk herstel. Op je eigen tempo en in wederkerigheid met anderen. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is daarom één van de afspraken om te komen tot een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige steunpunten zoals zelfregie en herstelinitiatieven. De IZA-werkgroep formuleerde 10 kenmerken voor laagdrempelige steunpunten. Zelfregie en herstelinitiatieven geven vorm aan deze kenmerken. In onze publicatie lees je in 10 voorbeelden hoe zelfregie en herstelorganisaties dat doen.

Meer over de IZA

In het IZA is afgesproken dat er een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige steunpunten zoals zelfregie- en herstelinitiatieven wordt gerealiseerd. Om deze afspraak mogelijk te maken is er een IZA-werkgroep met de VNG, Sociaal Werk Nederland, MIND, VWS, De Nederlandse GGZ, Valente en de Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel. De IZA-werkgroep biedt in bijgaand document informatie aan partijen in regio’s om laagdrempelige steunpunten in de transformatie-opgave van regio’s een plek te kunnen geven. De samenwerking van deze landelijke partijen op dit onderwerp is nieuw en we zijn er trots op dat het ons is gelukt om de verbinding te vinden in het belang van zelfregie en herstel voor inwoners!

Wil je meer weten over de handvatten voor de regio’s in het kader van realisatie van de IZA-afspraak over laagdrempelige steunpunten? Download dan het hele document.