NEDERLANDSE VERENIGING VOOR ZELFREGIE EN HERSTEL

Náást goede zorg is het heel belangrijk dat er ruimte is voor maatschappelijk en persoonlijk herstel. Op je eigen tempo en in wederkerigheid met anderen. In het IZA is daarom één van de afspraken om te komen tot een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige steunpunten zoals zelfregie en herstelinitiatieven. De IZA-werkgroep formuleerde voor laagdrempelige steunpunten. Zelfregie en herstelinitiatieven geven vorm aan deze kenmerken. Graag delen we de komende tijd 10 voorbeelden van hoe zelfregie en herstelorganisaties dat doen.

Deze week lees je op deze pagina over kenmerk 2. Binnenkort publiceren we de verhalen van alle 10 kenmerken in een mooie bundel.

Kenmerk 2: het steunpunt is gericht op leren, herstel en ontwikkeling, dit gaat verder dan alleen een luisterend oor en koffie.

Eén van onze leden, Out of the Box TV, vertelt erover. “In zelfregie en herstelorganisaties vinden mensen ruimte om te leren, aan hun herstel te werken en zich te ontwikkelen. Het is een kansrijke context die mensen uitnodigt om de draad weer op te pakken. Bij Out of the Box TV komen mensen die door psychische problemen aan de rafelranden van de samenleving zijn komen te staan en die interesse hebben in media en tv. De filmpjes over mentale gezondheid die gemaakt worden vinden hun weg bij een breed publiek. Dit draagt bij aan het bespreekbaar maken van psychische klachten.”

Deelnemers ervaren dat het belangrijk is om elkaar te begrijpen. Dat je elkaar bij het maken van content nodig hebt.

“Deelnemers krijgen de ruimte om te ervaren wat voor hen werkt, wat zij leuk vinden. Hierbij worden ze ondersteund door ervaringsdeskundigen en mededeelnemers. De activiteiten hebben een positieve impact op hun zelfbeeld en mentale gezondheid. Ze leren daarnaast werknemersvaardigheden zoals afspraken maken en nakomen en samenwerken. Ze worden gestimuleerd om onderlinge spanningen op te lossen en elkaar op constructieve wijze feedback te geven.”

“Het is niet zo dat je ontwikkeling in een rechte lijn naar boven moet gaan, het is een leercurve met vallen en opstaan. Er is ook geen eindstreep wat men zou moeten kunnen naar verloop van tijd. Het gaat om een persoonlijk herstelproces en daarbij te ervaren dat anderen jou willen helpen en dat jij ook weer hen kunt helpen.”

We starten altijd met hoe iedereen er bij zit. De workshops, storytelling en podcasts gaan altijd uit van eigen ervaringen, zo bouwen we gedeelde ervaringskennis op met elkaar.

“Bij het maken van een podcast over bijvoorbeeld pesten gaat veel zelfonderzoek aan vooraf, net zoals het bespreken van de ervaringen van anderen. Juist de verschillende denkbeelden zijn interessant voor een podcast. Zo leer je jezelf en leren de deelnemers elkaar beter kennen.”

Toen vroegen ze aan hem “waarom zit jij alleen maar koffie te drinken?” Vandaaruit kwam een nieuw onderwerp op tafel waar de groep toen mee aan de slag is gegaan.

“Het gezien en gehoord voelen, het normaliseren en bespreekbaar maken van psychische problemen en het met kleine stapjes leren van nieuwe vaardigheden draagt bij aan het herstel. Het zelfstigma verminderd en het vertrouwen in anderen en de toekomst groeit.”

 

Meer over de IZA: Landelijk netwerk van laagdrempelige steunpunten zoals zelfregie- en herstelinitiatieven!

In het IZA is afgesproken dat er een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige steunpunten zoals zelfregie- en herstelinitiatieven wordt gerealiseerd. Om deze afspraak mogelijk te maken is er een IZA-werkgroep met de VNG, Sociaal Werk Nederland, MIND, VWS, De Nederlandse GGZ, Valente en de Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel. De IZA-werkgroep biedt in bijgaand document informatie aan partijen in regio’s om laagdrempelige steunpunten in de transformatie-opgave van regio’s een plek te kunnen geven. De samenwerking van deze landelijke partijen op dit onderwerp is nieuw en we zijn er trots op dat het ons is gelukt om de verbinding te vinden in het belang van zelfregie en herstel voor inwoners!

 

 

Download:
Handvatten-netwerk-laagdrempelige-steunpunten-IZA.pdf

Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel

Bestuur:
Georgette Groutars (voorzitter)
Gerard de Roos (penningmeester)
Roel Suidgeest (secretaris)
Lori van Egmond
Petra van Buren

Directie:
Sonja Visser