01 juni 2021

Drie organisaties voor psychisch kwetsbare mensen winnen Oranje Fonds-prijzen

1 juni 2021 – Ixta Noa (Arnhem), de Zelfregiecentra van Vriendendiensten (Deventer) en Expertise Center Education Care Saba zijn de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2021. Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Oranje Fonds-prijzen op Paleis Noordeinde. De winnaars, die zich allen inzetten voor psychisch kwetsbare mensen, kregen de prijzen uit handen van Koningin Máxima.

In de toekomst staat het steunen van projecten voor mensen met mentale problemen ook hoog op de agenda bij het Oranje Fonds. Tijdens de uitreiking maakte het Fonds samen met stichting MIND bekend ter ere van de 50e verjaardag van de Koningin een nieuw gezamenlijk meerjarig programma te starten.

Het Oranje Fonds reikt jaarlijks de Appeltjes van Oranje uit aan sociale projecten die zorgen dat in onze samenleving niemand er alleen voor hoeft te staan. Het thema is dit jaar Mentale Kracht. De prijzen gaan naar projecten waar vrijwilligers, vaak zelf ervaringsdeskundigen, klaarstaan voor mensen met psychische problemen. Samen zetten ze stappen om meer en beter mee te kunnen doen in de samenleving.  Er waren twaalf projecten genomineerd. Van ieder project zat vandaag een afgevaardigde in de zaal.

Winnaars

Ixta Noa wint het Grote Appeltje van Oranje vanwege de bijzondere manier waarop zij zich blijven ontwikkelen en vernieuwen. Bij Ixta Noa krijgen mensen met psychische klachten ondersteuning van ervaringsdeskundigen. Zij begeleiden de deelnemers die zo zelf en met elkaar stappen zetten naar herstel en weer kunnen meedoen in de maatschappij. Ook in coronatijd deed Ixta Noa er alles aan om hun doelgroep te ondersteunen.
Er gaat ook een Appeltje naar de Zelfregiecentra van Vriendendiensten. Die zorgen ervoor dat mensen met mentale problemen weer mee kunnen doen aan de samenleving. De centra organiseren tal van activiteiten waarbij gelijkwaardigheid en wederkerigheid de uitgangspunten zijn. Zo komen mensen in contact met anderen, onder wie ook lotgenoten.

Het project Ways of Wellbeing van Expertise Center Education Care Saba neemt een Appeltje in ontvangst omdat het project  ondersteuning biedt aan kinderen met een beperking en hun ouders. Deze kinderen hebben het de laatste jaren extra moeilijk, door de orkaan Irma die het eiland in 2017 trof en de coronacrisis die het eiland volledig afsloot van de buitenwereld.

Verjaardagscadeau Koningin Máxima

Door de coronacrisis ervaren nog meer mensen mentale problemen en worden bestaande problemen groter. Het Oranje Fonds heeft tijdens de uitreiking van de Appeltjes bekendgemaakt de komende jaren extra steun te bieden aan vrijwilligersprojecten die zich voor deze doelgroep inzetten. Ter ere van de 50e verjaardag van Koningin Máxima start het Fonds samen met stichting MIND het gezamenlijke programma Herstel dichtbij. Tachtig zelfregie- en herstelinitiatieven krijgen drie jaar lang ondersteuning, zodat iedereen die daar behoefte aan heeft dicht bij huis hulp kan krijgen om weer mee te doen in de samenleving.

 

(Bron: tekst en foto uit persbericht Oranje Fonds)

Gerelateerd

18 juni 2024

Een terugblik op het eerste NVZH-congres op 14 juni

  Nieuws

Een enorme diversiteit aan zelfregie en herstelinitiatieven en -organisaties uit alle hoeken van het land! Het jongste initiatief is pas drie maanden ‘oud’ (Herstelacademie in...

Lees bericht »
5 juni 2024

Een rondgang langs 10 zelfregie en herstelorganisaties

  Nieuws

De IZA-werkgroep formuleerde 10 kenmerken voor laagdrempelige steunpunten. Zelfregie en herstelinitiatieven geven vorm aan deze kenmerken. Dit is belangrijk. Want náást goede zorg moet er...

Lees bericht »
4 juni 2024

Een mooie stap naar structurele financiering

  Nieuws

Goed nieuws voor zelfregie en herstelorganisaties. Op dinsdag 4 juni heeft de Tweede Kamer twee moties aangenomen die de weg openen voor een duurzame financiering....

Lees bericht »